Book Details

wenckheim

Két évszázad a Wenckheim családdal

Author:

4 200 Ft

Hankó József mesél a könyvéről:
“Kutató munkám során sokan megkérdezték tőlem, hogy talán a Wenckheim családba tartozok, vagy valamelyik arisztokrata famíliából származom. Valóban, a családunk régi nemesi származású, de ennek nincs köze a kutatáshoz.

Szabadkígyósra 1964-ben nősültem és a Békéscsabán élő szüleimtől már hallottam a Wenckheim grófokról.

Ide költözésem után elkezdtem érdeklődni a lakosoktól, hogy kik voltak ezek a grófok, milyen emberek voltak, mit alkottak stb.

Különböző válaszokat kaptam, sokan azt mondták, hogy jó emberek voltak, néhányan nem nyilatkoztak. Elkezdtem tehát a módszeres kutatást. Az itt élő, de időközben már elhunyt Lehoczki Pali bácsitól tudom, hogy 1944 nyarától a család vagyonát ládákba becsomagolták, majd szekereken az akkori ókígyósi vasútra szállították több héten át, vagonba rakták és el szállították. Tehát semmilyen nyom, irat a családról nem maradt. Más választásom nem volt, mint idős emberekkel próbáltam elbeszélgetni és az adatokat módszeresen feljegyeztem. Az akkori rendszer miatt nem szívesen nyilatkoztak. Ennek ellenére az adatok gyűltek és 30 évvel ezelőtt elkezdtem írni a Wenckheim családról szóló könyvemet. Kutattam a levéltárban is, de sajnos nem sok sikerrel.

Mennyivel jobb lett volna, hogy ha az 1950-es években kezdtem volna munkámhoz, mert akkor még sokkal több adat állt volna rendelkezésemre. Jelentős fordulat történt az 1990-es évek közepétől, amikor néhány családtaggal megismerkedtem és velük kapcsolatot teremtettem. A családtagok egymást személyesen nem ismerték, így én igyekeztem őket egymáshoz közelebb hozni. Jó barátságot kötöttem az Argentínában élő László gróffal és Szilvia grófnővel, a Bonnban élő Frigyes gróffal, és a pécsi sörgyáros fiatal István gróffal. Elmondtam nekik, hogy könyvet írok róluk, minden felkérés nélkül azonnal segítettek!”

Termékleírás

Írta és szerkesztette: Hankó József

Felelős kiadó: Linotype Betéti Társaság

ISBN: 978-963-06-8036-3

264 oldal

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Két évszázad a Wenckheim családdal”értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.