Book Details

Amikor a Nap aludni tért

Az Észak-Erdélyben egykor létezett, többféle nemzeti és etnikai népességből szövődött társadalom hajdani színes világa még a magyar olvasók előtt is alig ismert, hiszen a XX. században bekövetkezett, egymásból táplálkozó történelmi kataklizmák szinte nyomtalanul eltüntették

A valóságos tényekre épülő emlékírás egy fiatal lány történetén keresztül mutatja be az 1918-1945 közötti korszak társadalmát. Felcseperedésének története nemcsak egy gyermeklány eszméléséről és öntudatra ébredéséről szól, hanem láttatja annak a társadalomnak a belső világát is, amelyet a Történelem folyamatos változásokra kényszerített. A sokféle szálból fűzött emlékezésben feltárul az egykori népélet, a településenként is eltérő összetételű „saját világokban” élő helyi társadalmak együttélésének és egymásra hatásának világa.

Az írás különlegessége a hatalomváltások társadalmi hatásainak, például a román nacionalizmus új testet öltésének, a szocializmus keretébe illeszkedésének bemutatása.

„A kisregénynek is beillő visszaemlékezés a két világháború közötti időszak helyi eseményeinek őszinte, tárgyilagos, ugyanakkor romantikus elemekkel átszőtt felidézése végig lebilincseli az olvasó figyelmét, mert éppen ezekben az írói rafinériáktól mentes sorsképekben rejlik a történelmi folyamatok megfejtésének a kulcsa.” (Banner Zoltán, író)

A könyvet a Kolorprint Nyomdaipari Kft. készítette, tipográfusa Fai Noémi, gondozója a Magyar Téka Erkel Ferenc Könyvesház volt.

Leírás

Szerző: Dr. Köteles Lajos

Kiadás éve: 2019

ISBN: 978-615-00-4736-2

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Amikor a Nap aludni tért” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.